110 jobb till arbetslösa

105 tränade personer, 28 nya företag och totalt 110 arbetstillfällen. Det blev resultatet av ett tvåårigt entreprenörskapsprojekt i Tanzania.

− Tänk så många familjer som har fått en ny livssituation, säger Anders Mårtensson från Barnmissionen.

Det började med en förfrågan från en av Sveriges största entreprenörer om Barnmissionen kunde hjälpa unga människor på en ö utanför Tanzania att försörja sig genom att starta egna företag.

− Det är en ö med extremt stor arbetslöshet bland ungdomar, men också med stora naturtillgångar som inte används, berättar Anders Mårtensson som är programkoordinator på Barnmissionen.

På två år skulle Barnmissionen träna 100 personer och minst 30 företag skulle skapas. Med ett rejält bidrag från entreprenören kunde projektet starta år 2021.

− Regeringen i Tanzania hade ett program för att få unga i arbete. Vi kunde rekrytera deltagare och använda myndigheternas lokaler och struktur. Några deltagare har också fått startkit eller startlån från myndigheterna.

Träningen drog igång. 105 personer varvade teori med praktik och fick grundläggande utbildning i hur man driver företag. De gjorde marknadsundersökningar och affärsplaner. Alla nystartade företag registrerades formellt, så att de kunde betala skatt.

− Träningen varade i drygt ett år. Sedan hjälpte vi de nya företagen att växa och anställa. Framför allt startades företag inom fiskeri, handel, grönsaksproduktion, biodling, restaurang, sömnad och tvåltillverkning.

Nu har två år gått. 21 enskilda företag har startat, samt 7 företag med vardera 5 ägare. Det innebär att 56 av de tränade personerna har startat företag. De har också anställt 54 personer i företagen, så att totalt 110 arbetstillfällen har skapats.

− Det är ett fantastiskt resultat! Tänk så många familjer som har fått en ny livssituation! Och nya jobb kommer ständigt till. När människor ser att andra lyckas, blir de inspirerade att själv försöka skapa en försörjning.

Tack vare att projektet haft både manliga och kvinnliga tränare har många kvinnor deltagit och startat företag.

− Det är viktigt att de får kvinnliga föredömen, som visar att kvinnor kan lyckas inom näringslivet. En av kvinnorna som startat företag sa att hon som hemmavarande mamma inte kände att hon bidrog till familjen. Nu kunde hon bidra med pengar. Det stärkte hennes självförtroende och gjorde hemmet mer harmoniskt.

En annan kvinna som fått hjälp genom projektet är Jackline Somi. Hon syr och designar kläder och hade startat en liten affär i hemmet, men kunderna hittade inte dit och affärerna gick dåligt. Tack vare Barnmissionen fick hon kunskap om hur man driver ett framgångsrikt företag. Hon fick också hjälp att öppna en liten butik vid genomfartsvägen, där hon kunde visa upp sina kläder. Nu går affären så bra att hon fått anställa en person för att hinna med.

− Jag träffade kvinnans bror som hjälpt henne ekonomiskt sedan hon blev lämnad av sin man. Han sa att han från djupet av sitt hjärta ville tacka Barnmissionen för att vi kommit hela vägen till deras ö för att hjälpa hans syster.