Spargrupp blev grund för självförsörjning

Att gemensamt spara pengar och låna ut till små investeringar. Det är ett viktigt arbetssätt för Barnmissionens arbete i Uganda, genom partnerorganisationen CFE.  Två personer som fått hjälp är Fred Batala och Idyobe Ayubo.

Bumanha är en av många byar i Uganda där Barnmissionen arbetar. Bybor har gått samman i en spargrupp för att stötta varandra att spara pengar. Deltagarna också kan ansöka om lån från det gemensamma sparkapitalet för att starta upp verksamheter som genererar inkomst.

En av deltagarna är Fred Batala.

− Innan projektet startade hade jag nästan ingenting. Men tack vare träning och spargruppen kunde jag få ett litet lån så att jag kunde köpa majs i storpack och sedan sälja i mindre volymer med lite vinst. Sedan gick jag över till kycklinguppfödning. Det har gått väldigt bra, och idag har jag 250 kycklingar, berättar han.

Fred odlar också kassava, kål, tomater och bananer.

− Det ger tillräckligt med mat till familjen, och jag kan sälja lite på marknaden. Jag har råd att betala skolavgifter för mina barn och känner att jag kan ta ansvar för att ge mina barn en god start i livet, säger han.

I byn Kasambika bor Idyobe Ayubo.

− Efter entreprenörskapsträningen har jag börjat med odling, så att vi odlar nästan all mat som vi behöver istället för att köpa den. Framför allt odlar jag bananer och jordnötter. Vi kan också sälja överskottet. Det känns fantastiskt att vara med och förändra och förbättra vår by, säger han.

Vill du också vara med och hjälpa människor till egen försörjning? Ge en gåva via Vill du också vara med? Ge ett bidrag här: https://barnmissionen.se/produkt/devent/