En Kenyaresa med mersmak

När 17 svenskar reste till Kenya i höstas fick de inte bara uppleva djur och natur. Fokus låg på de människor som får hjälp till ett värdigt liv genom Barnmissionens/Devents arbete.

Den 21 oktober 2017 möttes vi 17 personer från olika platser i Sverige på Landvetter flygplats för att åka på en 14 dagars gruppresa till Kenya. De flesta hade aldrig tidigare varit i Kenya och förväntningarna var stora. Det blev en mycket lyckad resa där vi fick uppleva landets underbara människor, natur och djurliv. Vi berördes djupt av alla de människor vi fick möta som genom egna verksamheter och företag nu växer ur sin fattigdom och känner stor glädje och stolthet över detta.

Vi besökte Childrens Mission Africa´s (CMA) kontor i Nairobi som sedan 2016 är Barnmissionens förlängda arm i Afrika. Under ledning av Wanjau Nduba jobbar de på olika sätt med entreprenörskap, samhällsutveckling, utbildning och humanitära insatser. Detta sker bland annat tillsammans med partnerorganisationerna EPTF och ICL, som vi också besökte. Båda ingår i den internationella bibelorganisationen The Navigators (Navigatörerna).

Efter de inledande dagarnas studiebesök gav vi oss iväg på safari till världsberömda Masai Mara. Trots flera mil på en väg som bättre beskrivs som en tvättbräda av grus var det ändå en mäktig syn när den milsvida savannen bredde ut sig så långt ögat nådde och vidare bortom horisonten.

Det var en magnifik upplevelse att se en lejonflock på 10-12 individer bara 10-15 meter bort. Att besöka vadstället över floden Masai Mara där miljoner gnuer och zebror tar sig över två gånger om året i den stora migrationen var också en speciell upplevelse. Vi såg så många olika djur och fåglar att det är lättare att räkna upp leoparden vi inte lyckades få se…

Tillbaka i Nairobi var besöket hos babyelefanterna hos David Sheldrick Elephant Orphany definitivt en av höjdpunkterna. Där tar man hand om övergivna föräldralösa elefantungar som får en chans att överleva och efter några år komma tillbaka ut till de vilda elefanterna.

En av deltagarna uttryckte vad många av oss kände när det var dags att återvända till Sverige:  ”Jag vill komma tillbaka hit till Kenya igen.”

KRISTER JALLÉN

flodhästgap giraff elefanter matning av babyelefant