Marken blev hennes inkomst

Tegelstenar i tusental. På Devents entreprenörskapsträning i Bulanga, Uganda, lärde sig Betty Mwere att se möjligheter i de resurser hon hade. Idag kan hon försörja sig och sin familj på leran som finns på den egna marken.

När Betty Mwere fick möjlighet att delta i Devents entreprenörskapsträning hade hon flera barn att försörja på egen hand, men ingen inkomst. På utbildningen fick hon hjälp att inse att hon kunde börja försörja sig på den lera som finns på hennes egen mark – och som lämpar sig väl för att tillverka tegelstenar av.

Med hjälp av tre personer hon anlitade kunde Betty börja hacka loss lera och så småningom tillverka tegelstenar att sälja vidare. Det är ett hårt arbete, men eftersom råvaran redan finns på hennes mark är verksamheten lönsam. Under en dags arbete kan upp till 1 000 tegelstenar produceras.

Situationen för Betty och hennes familj har helt förändrats. Idag kan Betty Mwere försörja sina barn och låta dem gå i skolan. Samtidigt ger hon arbetstillfällen och de kunskaper hon fått genom utbildningen ger hon vidare genom att hjälpa grannar att starta upp eller effektivisera egna verksamheter.